Japán ételek

minden egyéb ami japánnal, vagy japán kultúrájával kapcsolatos ...

Japán ételek

HozzászólásSzerző: Lilith » 2009.08.12 0:02

Előre is szeretnék bocsánatot kérni, ha van ilyen topic, csak én vak vagyok!
Itt -ahogy a cím/téma is mutatja- a japán ételekről lenne szó, és esetleg a hozzávalókról.
Igaz, még csak egyszer voltam...nah jó, reklámozzunk: a Wasabiban, meg az Arána plázában egy Sushi bárban (az is Wasabi? :???: ), de itthon már próbálkoztunk vele! =) Nekem főleg az itthoni sürgés-forgás hangulata jött be, de közel sem volt olyan jó, mint amit az éttermekben ettünk. =)
Kóstoltam maki-suhit, mochit, különféle shasimi-ket (házilag is, kotélrákkal ^^"). Meg persze Oszake-n amik voltak. =)
Szóval... ki milyen japán ételeket evett, kóstolt, csinált már eddig? ^^"
Ezen kívül lenne még egy nagyon sürgős kérdésem: nem tudjátok véletlenül, honnan tudok venni nori-lapos ill. dashi alaplét???
Mert Anyummal igencsak vállalkozni fogunk NyaCon-on az Obento-versenyre. ^^"
Köszönök minden választ, minden kérdésemre előre is! =)
Majdnem minden mindegy, mint egy holt ajkán a csók...
Lilith

Re: Japán ételek

HozzászólásSzerző: Lilith » 2009.08.12 13:54

Azt hiszem, Ceekay írta, hogy a témanyitónak lehet 2 hozzászólása. ^^"
Ezzel most szeretnék élni is. ^^"
Köszönet Édesanyámnak, aki észrevette, találtam nori-lapo! :D Akit érdekel: a "Legkisebb is számít" boltban található bioboltam akadtunk rájuk. 10 lap 840 Ft, ez szerintem elfogadható ár. =)
Ceekay, ha nem szabad kettőt írnom, vond össze nyugodtan ^.^
Lilith

HozzászólásSzerző: Yukina » 2009.09.06 10:38

Ez egy jó topic ötlet! :D
Jó múltkorában Ráment csináltam, olyan magyarosan mivel hirtelen nem keresgettem recept után. A tescos rámenes leves jó olcsó abból vettem 4 zacsival. Na nem azt ettem, hanem a tészta kellet belőle, mert külön olyan tésztát nem találtam a boltban. ^^" Na szóval vettem 4 szelet husit. ( disznó, de lehet marha vagy csirke is) ezen kívül minden zöldség ami egy normál húsleveshez szükséges. Krumpli, sárgarépa, petrezselyem, és én raktam bele karalábét is... normálisan megcsináltam a húslevest a húst puhára főztem a zöldségekkel együtt. Talán annyi volt a különbség, hogy egy kicsit több delikátot tettem bele mint terveztem. A tésztát külön főztem meg. A zöldséget és a húst is külön szedtem a levestől. Utólag tettem össze őket. Meg főztem tojást amit felszeleteltem. Tészta rá a húsleves aztán a tetejére a hús, és a zöldségek na meg a tojás... majdnem tökéletes rámen kinézete volt. Mondanom sem kell, hogy anyuék kanállal akarták enni, de tésztát nem nagyon sikerült nekik. De az evőpálcikát nem igazán díjazták ^^". Na a lényeg a lényegben, hogy én így készítettem rament... :D

Kép

Hivatalosan azonban valami ilyesmi:

Tehát ramen 3 személy részére: Másfél liter vízhez két leveskockát teszünk, beleaprítunk egy fej vöröshagymát és 2-3 gerezd összezúzott fokhagymát és egy fél evőkanál őrölt koriandert. Addig főzzük, amíg a hagyma megpuhul, ekkor a levest átszűrjük egy másik edénybe és a hagymát átpaszírozzuk vissza a levesbe. Beleteszünk egy evőkanál szezámolajat és kb. 1 dl szójaszószt. Ezzel a levesünk készen is van! Főzhetünk hozzá üvegtésztát, cérnametéltet, vagy szélesmetéltet, ki-ki ízlése szerint. Nálunk a legjobban a cérnametélt vált be. Ezek után jó mély tányérokba szedjük a tésztát és a levest, majd mindenféle finomsággal megszórjuk. Lehet rátenni nyersen (esetleg főve) vékony csíkokra vágott zöldségeket, pl.: sárgarépát, káposztát, kínaikelt, gombát. Tegyünk rá még vékony csíkokra vágott sonkát vagy lazacot, de lehet bármilyen hal vagy főtt disznóhús is. Jöhet még egy-két szelet főtt tojás, vagy buggyantott tojás ( forró lobogó vízbe egy csipet sót és egy kis kanál ecetet teszek, ebbe ütöm bele a tojást, így amikor megfő, a fehérje cakkos lesz). Amit az animékben látunk, az a szép kerek fehér valami, kis rózsaszín csigavonallal a közepén, nem más, mint halrúd egy kis ételfestékkel. Sajnos ezt nálunk még nem lehet kapni. Ezek után nem marad más, mint pálcikával megenni a levesünket. Nem nagy ördöngősség, hajolj jól a tányérod fölé vagy emeld a szádhoz, lapátolj be némi tésztát, zöldséget és szürcsölj hozzá a tényér széléről levest. Állítólag a férfiaknak szürcsölve illik enni, mert ha nem szürcsöltök, a háziasszony azt hiheti, hogy nem ízlik az étel. Még valami: ha valaki nem akar otthon bajlódni a ramen elkészítésével, a Sakura Zaka boltban 400 forintos áron beszerezhető instant ramen többféle ízben. Ekkor csak a feltétekről kell magának gondoskonia. Lelkiismeretfurdalás nélkül ehetjük ezt is, hiszen a Japánok körében is igen népszerű.

Úgyhogy otthon is elkészíthető. :D

És akkor jó étvágyat kívánok! ITTADAKIMASSU!:D
moderátor

http://veressevaveronika.daportfolio.com
http://vvica.deviantart.com/

" Bolond ki a fának gyümölcsét nézi S magasságát nem tekinti "
"Halál vár mindazokra akik vétkeztek, halál azokra akik élnek"
Kép
Yukina
moderátor

HozzászólásSzerző: Lilith » 2009.10.06 11:33

Nagyon jól néz ki, Yukina! :D Biztos fini volt. :)
Mindjárt megpróbálok én is képet betenni a Bentómról, amival Különdíjat nyertem. Hihi. :D
Meg nyertem ilyen dobozos vagy milyen instant japán kaját, majd lessacskán azt is megcsináljuk, szerintem. =)
Nah akkor a képek: :D
Kép Kép
Kép
Lilith

Vissza: "all about Japan"